Uszály – Az alapok

Az esküvői ruhákkal kapcsolatban felmerülő kérdések közül az egyik legérdekesebb az uszály hosszának kérdése. A médiában legtöbbször hatalmas, elképesztően hosszú uszályokkal találkozunk, melyek remekül mutatnak a képernyőn és az óriásplakátokon, egy valódi esküvőn azonban már nem biztos. Szerencsére azonban nem a 3 méter hosszú uszály az egyetlen megoldás, hiszen rengeteg féle hossz és stílus között válogathatnak a menyasszonyok.

„Seprű” típus

Az angolul „sweep” típusnak nevezett uszály a legvisszafogottabb mind közül. Ez a fajta alig hosszabb, mint a ruha szoknyarésze, kb. 20-40 cm-re terül el a ruha mögött, mintegy seprűként söpörve a padlót az ara után, az elnevezés is innen ered. Ez a típus kellően visszafogott ahhoz, hogy akár kültéri esküvőkön is jól mutasson, illetve tökéletes azoknak a menyasszonyoknak, akik a kényelem és az egyszerűség hívei, mégis csempésznének egy kis fennköltséget a ruhájukba.

„Udvari” uszály

Az angolul „court” típusú uszály nagyon hasonló a seprű uszályhoz. A legfőbb különbség azonban, hogy a court egyenesen a ruha derekától indul, így jóval feltűnőbb, egy kicsit vagányabb, és gyakran hosszabb is a sweep-nél, kb. 90 cm.

„Kápolna” uszály

Az ún. „chapel” uszály már jóval hosszabb, kb. 1,5 méterrel nyúlik túl a ruhán. Ez az egyik leggyakoribb típus, hiszen rendkívül elegáns, a hossz azonban még viszonylag könnyen kezelhető. Ideális a templomi ceremóniára, érdemes azonban megfontolni a lecsatolható uszály lehetőségét is, hogy ne zavarja a menyasszonyt az esküvő további részében.

„Katedrális” uszály

A tekintélyes „cathedral” uszály elérheti az impozáns, 2,5 méteres hosszúságot is. Ez a tradicionális, formális uszály bizony minden esetben segítséget igényel, így a menyasszony jól gondolja meg, hogy felkészült-e rá. Előnye, hogy csodásan mutat mind élőben, mind a fotókon, sajnos azonban ez a hossz már komoly súllyal is jár, így apró termetű menyasszonyoknak nem a legszerencsésebb választás.

„Királynő” uszály

A kulcsszó: Kate Middleton. Nincs az a leendő menyasszony, aki ne tudná, hogy Katalin hercegnő uszálya bizony elképesztően hosszú volt, igazi királynői uszály, amely minden esetben hosszabb, mint 3 méter. Bár ez a típus drámai és hatásos, rengeteg törődést igényel a nagy napon, állandóan lekötve az ara és segítői figyelmét. Csak azok válasszák, akik felkészültek erre!