Rendeljek internetről menyasszonyi ruhát?

Manapság, amikor ismeretszerzés szempontjából a google szinte a Vatikáni Könyvtár virtuális változatává lépett elő, nem meglepő, hogy a vásárlásban is kezdi átvenni a szerepet a netes rendelés a hagyományos bolti bevásárlás rovására. Cikkünk arról szól, hogy menyasszonyi ruha esetében szerencsés-e az, ha rábízzuk magunkat virtuális ösztöneinkre, vagy ez ebben a műfajban talán kevésbé működik?

Biztosan többen vagytok kedves Olvasók, akik rendeltek már valamilyen terméket internetről. Könyvet, mosógépet, okostelefont, cipőt, játékot stb. És pozitívak a tapasztalataitok? Mi is kipróbáltuk. A személyes élményünk az, hogy amikor nagyméretű háztartási gépet rendelünk (lásd: tűzhely, mosogatógép és társai), ahol eleve melós dolog a hazaszállítás (pláne Csajoknak, egyedül), ott zseniális választás az online rendelés. Igazából az a véleményünk, hogy bárkit tudunk netes vásárlásra biztatni olyan termékek esetében, amelyek sztenderdizált minőségek, azaz pontosan tudod, mit rendelsz és mit kapsz meg (pl. könyv, LEGO, mosószer). Egyetlen eredményt vársz, ismered, tehát nem a Te szubjektív skálád fogja eldönteni, hogy tetszik-e vagy sem. Egyféle, így meglepetés kizárva.

Más a helyzet azokkal az árukkal, amelyek ugyan szuperül és száz szögből be vannak fotózva, csili-vilik, de sosem voltak a kezedben, nem ismered a valós termék paramétereit. Lásd: ruhaanyagok, színárnyalatok, ízek, illatok stb. Itt egyetlen fogódzód van: a leírás és képek. Nyilván minden kereskedő arra törekszik, hogy eladja a termékét, ezért a világ összes jó tulajdonságát elolvashatjuk róluk, ám ez sajnos kevés.

Ha csak egy sima ruhát veszünk, pl. egy blúzt, amit egyszer sem próbáltunk fel, nem láttuk a színárnyalatot, elkezdhetünk gondolkodni. Hogy az vajon a photoshoptól ilyen szép vagy a valóságban is ilyen lesz? Nem láttuk a szálhibákat, nem tudjuk, hogy irritálja-e a bőrünket, nem tudjuk, hogy felvéve pont kilóg-e a derekunk belőle, vagy hogy pont eláll a válla, és egyébként is  a modell csajon úgy állt, mint egy álom, én pedig egy háromajtós szekrényre hasonlítok benne… Hmm. Ismerősek ezek a kérdések? A menyasszonyi ruha ugyanerre a helyzetre emlékeztet.

Tudjátok az elmúlt évek során sok-sok pórul járt lány keresett fel bennünket, aki netről rendelte a ruháját, főleg a Távol-Keletről, mert hogy gyönyörű volt a fotó és el sem akarta hinni, hogy ilyen olcsó. Hát igen. Hónapok múlva megjött a ruha, és… 1. nem az a modell lett feladva, amit kért. 2. nem az a méret. 3. hibás, szakadt. 4. más a díszítése 5. el volt szabva. 6. A lány alakja változott sokat – és ezek csak a leggyakoribb történetek, amiket hallunk. Volt, akinek meg sem jött a ruhája, hiába várta ki a több hónapos szállítási időt. Persze, lehet reklamálni, de kinek van erre ideje, türelme? Arról nem is beszélve, hogy elrontja az esküvő féltő gonddal vigyázott élményét. Egy menyasszonyi ruha választás nem az idegeskedésről, problémákról és veszteségekről kellene, hogy szóljon. Ugye értitek?

Persze mi nem azt szeretnénk mondani, hogy ha netről rendelsz ruhát, akkor garantáltan mondj le róla, hanem azt, hogy nagyon rizikós. És ha mindent úgyis kapsz meg, ahogy kérted, még ott van az a faktor, hogy vajon Rajtad is úgy áll-e, mint a szétphotoshoppolt 40 kilós kis ázsiai lányon. Mert azért legyünk reálisak. A Boglárka Szalon látott már egy-két menyasszonyt fennállása alatt, és az a tapasztalat, hogy már az is sokkot tud okozni, ha egy lány úgy jön be hozzánk, hogy szemellenzősen csak és kizárólag egyfajta modellt hajszol, mert azt egyszer látta egy újságban és neki az kell. Hmm. Ugyan sosem volt rajta, de ő már elképzelte magát benne. Ilyenkor nagyon nehéz elmagyarázni a lányoknak, hogy az egy idealizált kép. Hogy ne ebből induljatok ki, Csajok! Amit a magazinokban és a neten láttok, az nem valós világ! A valóság és egyben a legnagyobb csoda az élő, lélegző, korántsem tökéletes, de mégis elbűvölő NŐ varázsa, azé, aki szembenéz Veled a tükörből - Te magad. Ne akard magad modellekkel versenyeztetni, legyél itt a valóságban!

Ha elfogadod a meglátásunkat, mi azt tanácsoljuk, hogy tedd meg magadért azt, hogy eljössz hozzánk, sok-sok varázslatosan szép ruha birodalmába, ahol rengetegféle fazont és méretet fogsz látni. Bármelyiket felpróbálhatod, és mi segítünk Neked választani. Lásd és érezd magadon a ruhád, ne dőlj be a retusálásoknak! És végül vidd el azt, amiben úgy érezted: legszívesebben le sem vennéd magadról, mert minden porcikád jól érzi magát benne. Na, ez a Te ruhád. És ezt az érzést az internet sosem varázsolja elő Neked.

 

Várunk szeretettel a Boglárka Szalonban.