Igen! – Ámde hol? II. rész

Tengerparti esküvőt legtöbbször csak az amerikai mozifilmekben látunk, innen Magyarországról sokszor valami elérhetetlennek és mesebelinek tűnik. Szerencse, hogy ez egyáltalán nem így van, és bárkinek lehet tengerparti esküvője, csupán a szervezés buktatóit kell szem előtt tartani.

A helyszín kiválasztása

Ennek csak a fantázia és a költségvetés szabhat határt. Annyi azonban biztos, hogy a külföldi esküvőket minimum egy évvel a nagy nap előtt el kell kezdeni szervezni.

Az internetet böngészve remek tengerparti helyszínekre bukkanhatunk, melyeket jó előre lefoglalva komoly kedvezményekhez is juthatunk. Ha van időnk és pénzünk, jó ötlet leutazni a helyszínre még az esküvő előtt, hogy biztosak legyünk benne, megfelel az elvárásainknak.

A ceremónia

A jogi akadályokról a helyi önkormányzatoknál kell érdeklődni, tőlük tudhatjuk meg azt is, milyen papírokra lesz szükségünk az érvényes házasságkötéshez az adott országban. Ez sem 3 nap alatt fog tisztázódni, így minél hamarabb intézkedni kell.

A vendégek

A külföldi esküvőnek komoly költségei lehetnek, melyek alól a vendégek sem kivételek. A párnak el kell döntenie, mit fizet ki a vendégeknek, és mely költségeket hárítja rájuk. Azzal is számolni kell, hogy a vendégek közül nem mindenki engedheti ezt meg magának, így fontos minél hamarabb tisztázni, kinek mennyibe kerül majd az esküvő.

Előfordulhat az is, hogy sokan nem tudják kifizetni a külföldi utat, így a vendégek számát mihamarabb véglegesíteni kell, hiszen a lagzi szervezése csak ez után kezdődhet.

A szervezés

A külföldi esküvő esetében a szervezés kissé bonyolultabb, hiszen nem vagyunk jelen, nem látjuk a helyszínt, sem a dekorációt. Ilyenkor érdemes egy esküvőszervezővel dolgozni, akiknek nagy rutinjuk van ebben, mindent kézben tartanak, és úgy tudják megvalósítani az elképzeléseinket, hogy minket nem terhelnek le túlságosan.

Természetesen jó, ha mindent ellenőrzünk, de nyugodtan bízzunk meg a szervezőben, hadd foglalkozzon ő az apróságokkal, hogy nekünk már csak a kész hangulatra, dekorációra, elrendezésre kelljen koncentrálni.

A program

A külföldi esküvők általában nem csak a ceremóniából és a lagziból állnak. Ez abból adódik, hogy a násznép sokat utazott, hogy együtt ünnepelhessen a párral egy különleges helyszínen, így mindenki szeretné ebből a legtöbbet kihozni.

Szervezhetünk városnéző programokat a nagy nap előtt, de közös hajókázást vagy villásreggelit a parton a nagy nap után. A lényeg az, hogy mindenképpen találjunk egy olyan programot, amellyel megköszönjük a násznépnek, hogy ennyit utaztak miattunk, kifejezzük hálánkat, és nem utolsó sorban maradandó élményt nyújtunk a vendégeknek.