Hogyan tisztítsak ki egy menyasszonyi ruhát? Az esküvői ruhatisztítás 10 aranyszabálya

A kérdés megválaszolása szerintünk fontos és praktikus. Sokan nem tudják rá a választ, így kicsit amolyan műhelytitokszerű lesz a mai írásunk. A tisztítási tanácsaink nem csak menyasszonyi ruhákra, hanem az alkalmi ruhákra is érvényes lesz, úgyhogy akit érint a dolog, olvassa tovább bátran.

Sokan elszörnyülködnek, amikor ez a kérdés szóba kerül. Valahogy az a kép él az emberekben az esküvői ruhákról, hogy ezek olyan különleges anyagok, amikhez nagyon finoman kell hozzányúlni, mert könnyen kárt tehet bennük a legjobb szándék is. Van igazság e félelemben, de a valóság azért kicsit árnyaltabb. A menyasszonyi ruhák sincsenek porcelánból, sőt gyakran egy ilyen ruha masszívabb anyagból készül, mint egy finom ing, amit bármelyik üzletben megvehetsz. Pl. a klasszikus szatén, amiből a legtöbb menyasszonyi ruha készül, kifejezetten strapabíró.

A tisztítási eljárások persze nem érintenek Téged akkor, ha a Boglárka Szalonból kölcsönözted a ruhád, hiszen ez esetben a bérlési díj valamennyi ruhánkra érvényesen egyben tartalmazza a mosási költségeket is. Neked, ha tőlünk bérled a ruhád, egyáltalán nem kell tisztításba fognod, még ha akármilyen koszos is lett a ruhád. Ez a mi feladatunk. Persze ha a ruha szakadt, az egy másik történet, arról lásd korábbi írásunkat.

A Boglárka Szalon időről időre lehetőséget biztosít rendkívül kedvező áron, akár már 20 ezer forintért is arra, hogy megvásárolj egy menyasszonyi ruhát. Ez egy ritka lehetőség, érdemes lecsapni rá, mert álomszép modelljeinkkel szezonváltás miatt bizony-bizony mi ennyiért ajándékozunk meg Benneteket. S ha megvetted a ruhád, akkor a mosási feladatok Rád hárulnak. A mi javaslatunk a következő:

  1. Ne vidd tisztítóba a ruhát. Egy halom pénzt megspórolhatsz akkor, ha otthon teszed rendbe.

  2. Ne ess pánikba! Ha követed az utasításainkat, tökéletes állapotban fogod - szinte ingyen - viszontlátni a vásárolt kedvencedet.

  3. Vegyél jó minőségű fehér mosóport vagy gélt (színes alkalmi ruhákhoz színeset), engedj egy fél kád jó meleg vizet (40-60 fokosat), és oldd fel maradéktalanul a mosóport. 2-3 kupak elég.

  4. Fordítsd ki a ruhát a fonákjára, és tedd bele a fürdőkádba. A titok, hogy hagyd ázni órákon át. Semmit nem kell vele csinálni addig.

  5. Ha jól kiázott, kézzel finoman kezdd el dörzsölgetni azokon a felületeken, ahol erősebben szennyezett volt. Az esetek többségében az ázástól már eleve kitisztul, de rásegíthetsz a makulátlan tisztaságért egy kis lögyböléssel.

  6. Vedd ki a ruhát, engedd le a vizet. Eressz a kádba félkádnyi hideg vizet, majd dobd bele a vizes ruhát, jól nyomkodd át, hogy kimenjen a mosószer. Majd a vizet ismét leeresztve a kádból ismételd meg az öblítést még egyszer öblítőszeres hideg vízben is. Öblítőből 2-3 kupaknyi bőven elég.

  7. Engedd le a vizet, vedd ki a ruhát.

  8. Akaszd egy vállfára a kád felé vagy a teraszodra. Hagyd alaposan kicsepegni.

  9. Lehetőleg mosózsákba téve centrifugáld ki mosógéppel. 1000 fordulat/perc körüli beállítás bőven elég lesz. A centrifugálás után a színére visszafordítva hagyd megszáradni.
  10. A teljes száradás után, gőzvasalóval belülről kifele nekiláthatsz óvatosan a vasalásnak, fokozatosan emelve a hőfokot, nehogy véletlenül kiégesd. Vasalótól függően 1.5-es vagy 2-es jelzés tökéletes lesz. Aranyszabály, hogy ahol strasszt vagy gyöngyöt látsz, azt kerüld ki a vasalóval. A ruhák felső részét belülről kell átvasalni, hogy a merevítők is szépen a helyükre álljanak.

Ettől kezdve nincs más dolgod, mint élvezni a gyönyörűszép, saját ruhád pompáját.

Reméljük, segítségedre tudtunk lenni tanácsainkkal. Szeretettel várunk Téged is a Boglárka Szalonban.