Esküvői vendégsereg és az ültetés

A hagyományainkban az él, hogy az esküvő kisebb népünnepély, hiszen a falvakban, amikor olykor-olykor lakodalom volt, oda szinte mindenki hivatalos volt. Nem voltak ritkák így a több száz fős lagzik sem. Manapság is gyakori, főleg vidéken, hogy a házasulandók 2-300 fős sátras lagzikat csapnak, mivel ennyi ember máshol nem nagyon férne el. A városokban inkább a kisebb létszámú, 30-60 fős éttermi esküvők divatosak. Nézzük, hogyan érdemes gondolkodni, mikor elkezditek a meghívottakat összeírni.

Először is tudnotok kell, hogy minél több embert hívtok meg, az annál nagyobb költséggel jár. Nagyobb terem, több rezsi, nyilván több étel és ital számla, esetleg szállodai elhelyezés - ami a költséget jelentősen meg tudja emelni. Persze sokan úgy gondolkodnak, hogy igaz, többe kerül, ám valószínűleg több bevétel is érkezik a menyasszonytánc vagy ajándékok révén. Ha pusztán anyagi szempontból nézzük ezt, akkor kétesélyes a helyzet, mert nem mindenki tud vagy akar túl sok pénzt szánni a lakodalmatokra vendégként. Egyébként az íratlan szabályok azt diktálnák, hogy ha vendégként veszünk részt egy esküvőn, akkor minimum annyi pénzt adjunk ajándékba, amivel kitelik a meghívásunk ára. Tehát mai árakon vegyünk azt, hogy egy egész estén zenés-táncos-vacsorás műsoron veszünk részt, akkor mai áron minimum 10 ezer Ft/fő lenne az a pénz körülbelül, amivel kompenzáljuk az ottlétünket.

Szóval érdemes alaposan osztani szorozni, és ha szűk a keret, akkor inkább azzal számolni, hogy a költségek bizony ránk hárulnak, mint abban bízni, hogy a befolyó ajándékpénzekből legalább nullásra kihozható a lagzi.

Ha már eldöntöttétek, hány embert hívtok meg, akkor kalkuláljatok olyan létszámmódosulásokkal, hogy általában mindig van néhány család, aki nem tud eljönni, illetve azzal is, hogy pontosan megérdeklőditek, ki kit hoz magával, mivel elég gyakori, hogy a fiatalok már magukkal hozzák az általatok talán nem is ismert újdonsült barátot-barátnőt, vagy a családosok a gyerekeket stb.

Ha kifejezetten tudtok arról, hogy valamely család nem kedveli a másikat, akkor az ültetési rendnél erre figyeljetek oda. Arra is, hogy lehetőleg a kisgyerekeseket egy csapatba ültessétek, ugyanígy a fiatalokat is, illetve az egyedül érkezőket. Mindenki jobban fog szórakozni, ha hozzá hasonlókkal ülheti végig az estét.

Az ültetéshez nyomtathattok és készítgethettek ti, magatok is kártyát, de tudtok készen kapni is ilyeneket, és már csak a nevek felírása lesz a gondotok. 

Nagyon jó szórakozást kívánunk Nektek már az előkészületekhez is, és mi, itt a Boglárka Szalonban azt kívánjuk, hogy ne teherként, hanem izgalmas programként éljétek meg a az esküvői előkészületeket is.