A nagy fátyol-kérdés – Mit lehet és mit nem?

A legtöbb menyasszony bizony elbizonytalanodik akkor, amikor a fátyol kiválasztására kerül a sor. Most bemutatunk egy-két ötletet, melyek megkönnyíthetik a választást, illetve pár tanácsot is adunk a legjobb fátyol megtalálásához.

Viseljek-e fátylat?

Ez az első és legfontosabb kérdés. Itt több tényező is szerepet játszik, az esküvő helyszíne, hangulata, a ruha típusa és díszítése, illetve az, hogy a menyasszonynak hányadik esküvője. Régen tiltották a fátyol viselését a második esküvőn, illetve várandós menyasszonyok számára, ma már ezt nem veszik ilyen szigorúan. Mindig a menyasszonyon múlik a döntés, akar-e fátylat viselni a nagy napon, vagy sem.

A ruha

A fátyol hossza és mintázata is nagyban függ az esküvői ruhától. A hossz megállapításánál például érdemes figyelembe venni a ruha hangsúlyos elemit. Ha például a ruha hátrésze hangsúlyos, nem szerencsés, ha a fátyol ezt eltakarja, hiszen így hiába a gyönyörű díszítés, senki sem fogja látni. A másik fontos dolog a ruha díszítettsége. Ha díszes felsőrészt választottunk, a fátyol vagy legyen egyszerű, vagy mintái szigorúan a felsőrész alatt kezdődjenek, hogy a kettő ne üsse egymást.

A fátyol színének kiválasztásánál is meghatározó a ruha maga, illetve annak színe. Fontos, hogy a két szín passzoljon, ezért érdemes mindkét anyagból mintát kérni, hogy élőben is lássuk őket egymás mellett, hiszen a fotók igen csalókák lehetnek, főként a színek tekintetében.

A frizura és a fejdísz

Mivel a fátyol a frizurához, illetve a fejdíszhez lesz rögzítve a nagy napon, így fontos, hogy ezeket is figyelembe vegyük a választásnál. Egy hosszabb, nehezebb fátyol például olyan kontyot igényel, ami képes megtartani a súlyát, nagy hangsúly kerül ekkor az alátámasztásra. A különböző fejdíszek is segíthetnek megtartani a fátylat, ezek pozicionálása is a frizurától függ. Rövid, esetleg leengedett hosszú hajnál a fejdísz előrébb kerül a fejen, ehhez kapcsolódik a fátyol, konty esetében a fejdísz hátrébb kerül, így a fátyol is hátrébbról indul. Éppen ezért érdemes előre megvenni a fátylat, hogy a frizurapróbára már azzal együtt érkezzünk, így különböző frizurákkal is lehet kísérletezni, melyek mind megfelelőek lesznek a fátyol számára.

A fátyol kiválasztása tehát sok tényezőtől függ, éppen ezért érdemes a készülődés végére hagyni, hogy jól passzoljon mind a ruhához, mind pedig az esküvő hangulatához.