A legnemesebb tánc

A szalagavatókat ma már hagyományosan a keringővel nyitják meg. Ez az igazán elegáns és rendkívül nemes tánc a bálokban és az esküvőkön is gyakran feltűnik. A kifinomultságát a korai kialakulásának köszönheti, hiszen kezdetben a királyi udvarok népszerű tánca volt. A táncnak két fajtáját különböztetjük meg, a bécsi és az angol keringőt. Ezek története hosszú évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza, amikor a bálokon a lányok még csak a legyezők árnyékában beszélgethettek a partnerükkel. Idővel rendkívüli népszerűségre tettek szert, ezért ma már ezek a legrégebbi hagyománnyal rendelkező társastáncok.

A bécsi keringő

Ennek története már a XII. században elkezdődött, amikor megjelentek az elődeinek számító táncok. A dreher – vagy landler – során a nép a táncmsester vezetése nélkül, egymást átkarolva táncolt. Mások szerint a keringő eredete a langaus-hoz vezethető vissza, aminek lényege, hogy a pár a legkevesebb forgással táncolja végig a termet. 

Mindezek alapján kialakult a ma ismert keringő, amit azonban a XVIII. századig rendelettel tiltottak. Egyrészt tilos volt a partnernő körbetáncolása és megpörgetése, másrészt túl közvetlen stílusúnak találták. A bécsi keringő máig tartó népszerűsége végül is Strauss-nak köszönhető, aki műveivel újra felkeltette az érdeklődést iránta. 

Ez az igen gyors karakterű, egyenletes és szárnyaló, a teret betöltő tánc ma már a versenyeken is feltűnik. A zenéjére általában jellemző a sok fúvós- és vonós hangszer.

Az angol keringő

Az angolok sokáig túlságosan közelinek és erotikusnak tartották a bécsi változatot, ezért kifejlesztették ezt a változatot. Legelőször az 1922-es világbajnokságon mutatták be a boszton és a slowfox stílus jegyeit ötvöző táncot. Azóta ez is helyet kapott a versenyeken és a bálokban, szentimentális zenéje sokakat elvarázsol. 

Az angol keringőre jellemzőek a ritmikusan lendülő mozgások, és az igen lassú és egyenletes lépések. Ezekkel térben haladó fordulómozdulatokat kell tenni, miközben az emelkedések és a süllyedések váltakozása és hangsúlyozására is oda kell figyelni. 

A zenéjére jellemző az első ütem hangsúlyossága, illetve a lassan áradó harmonikus forma. Jellegzetes hangszerei a dob, a klarinét és a trombita. 

 

A keringő minden bál, szalagavató és esküvő táncrendjében feltűnik. Ez az igazán nemes és elegáns tánc a századok történetéről mesél, miközben gyönyörű lépéseivel mindenkit elvarázsol.