10 dolog, amit bárcsak tudtam volna, amikor az esküvőmet terveztem! (II. rész)

Folytatás! Az életet megváltoztató leánykérés, és a könnyfakasztó „Igen, akarom” között ott van az kivételesen stresszes időszak, amit esküvő szervezésnek hívunk. Még kkor is, amennyiben a nagy napig még egy vagy akár több éved is van, már most számtalan dolog foglalkoztathat. Van viszont itt valaki, aki ezt már megélte, hogy elmondja Neked a tudnivalókat arról a 10 dologról, amit bárcsak tudott volna, amikor az esküvőjét tervezte.

6. Hagyd ki azokat a szertartásokat, amik nem fontosak számodra!

Sose felejtem el a pillanatot, amikor hátradobtam a csokrot a koszorúslányaimnak. Ugyanis a dobás után azt hallottam, hogy koppant egy nagyot és a padlón landol. Éljenek a hagyományok…  Szóval a koszorúslányaim nem kapkodtak visítva a lehetőség után (habár, elég érdekes, hogy amikor a férjem dobta el a harisnyakötőt, az összes srác rohant érte). Most már persze eléggé viccesnek tűnik, de a mai fejemmel ezt előre megbeszéltem volna velük.

Ne érezd kötelezőnek bevonni a hagyományokat az esküvődbe, csak azért, mert így szokták! Vagy mert valaki másnak a programján vagy esküvői sablonján szerepel.

7. Ne izgulj a nászajándékok miatt!

Könnyű magad elragadtatni, ha az ajándékokról van szó. Elvégre könnyebbé próbálod tenni a vendégeknek az ajándékvásárlást azzal, hogy változatos listát írsz/vezetsz, széles árfekvésben – egyébként ez a legpasszívabb vásárlás, amit valaha csinálni fogsz, ráadásul fizetési fájdalmak nélkül.

De légy óvatos, mit kérsz! Fogalmam sincs, miért kértem ételpárolót az ajándéklistámon (leszámítva, hogy imádom a konyhai kacatokat), de most az is, mint ahogy sok más esküvői ajándék, csak zsúfolja a pincémet.

8. Tervezz/gondolj a legrosszabbra is

Nem számít, mennyit tervezel, a nagy napon valami biztos el fog térni attól. Készülj rá! Azt mondod, szabadtéri esküvőt szeretnél? Tervezz benti helyszínt (vagy viharfelszerelést) is minden esetre. Olyan ételeket akarsz enni, amit előtte soha? Győződj meg róla, hogy valaki közeli ismerősödnek, ha szükséges, lesz allergiagyógyszere. (Komolyan, csalánkiütést kaptam a ceremónia közepén, ki tudja, mitől. Hála égnek, a testvéremnél volt kálcium). Szóval akár az időjárás, akár az összeegyezhetetlen vendégek, készülj fel minden rosszra!

Legyen egy B-terved mindenre! Létezik esküvői elsősegélydoboz is (folttisztító szerek és biztonsági tűk például!). Készíts másolatot a fogadalmadról, vigyél magaddal sminktáskát (és más tisztálkodó szereket) stb. Emlékszel a jelenetre a „Négy esküvő és egy temetés” című filmben, amikor a vőfély elfelejtette a gyűrűket? Listát is írhatsz a kritikus pontokról.

9. Kérj segítséget, kérj segítséget, kérj segítséget!

Nem szeretek segítséget kérni, de ha létezik olyan alkalom, ahol tudtam volna a segítséget hasznosítani, az az esküvő tervezése alatt volt. Az emberek felajánlották, de én mégse tanultam meg a segítségkérés művészetét, és a lemondást az irányításról. Találd meg azokat az apróbb dolgokat a listádon, amikkel megbízhatnál másokat, és engedd megcsinálni nekik, ha segíteni akarnak.

Még akkor is, ha a jövendőbelid nemtörődöm, és nem akar belőle nagy ügyet csinálni, próbáld meg rávenni, hogy igenis legyen nagy ez a közös ügy (jó gyakorlat lesz a későbbi évekre)!

10. Ne törd ki a bokád az esküvő előtti napon!

Ne csinálj szokatlan, potenciálisan veszélyes dolgokat, mint például bowling, közvetlen az esküvőd előtt (Nekem sikerült kifordítani a bokám az esküvő előtti napon bowlingozás közben, ami számomra, úgy látszik, hogy egy kockázatos sport).

Komolyan, vigyázz magadra és próbálj meg nem stresszelni! Az esküvőd napja csodálatos lesz, nem számít milyen sokat vagy keveset terveztél (és még akkor is, ha csalánkiütésekkel vagy tele, és húzod az egyik lábad). Számold ezt a tizenegyedik dolognak, amit bárcsak tudtam volna a nagy nap előtt!