10 dolog, amit bárcsak tudtam volna, amikor az esküvőmet terveztem! (I. Rész)

Az életet megváltoztató leánykérés és a könnyfakasztó „Igen, akarom” között ott van az kivételesen stresszes időszak, amit esküvőszervezésnek hívunk. Még akkor is, ha a nagy napig akár több éved is van hátra, már most számtalan dolog foglalkoztathat. Van viszont itt valaki, aki ezt már megélte, és most elmondja Neked a tudnivalókat arról a 10 dologról, amit bárcsak tudott volna akkor, amikor az esküvőjét tervezte.

Az utólagos bölcsesség a legjobb tanár. Még ha nagyon is élveztem az esküvőmet, kétségkívül néhány dolgot máshogy tettem volna, ha most újra tehetném (de azért soha többé nem akarom újra megtenni :-) ).

1. Ez idő alatt legalább egy embert meg fogsz bántani, nem fogsz vele egyetérteni vagy bűntudatod lesz miatta

Egy esküvő olyan, mintha egy nagy partit adnál (ami általában is stresszes, leszámítva hogy ez a parti egy hatalmas különleges bál, amiről mindenkinek van elvárása és véleménye.) Néhány ember feltétlen a rivaldafényben szeretne lenni és átvenni a szervezést. Valószínűleg rájössz majd, hogy a menyasszonyodnak/vőlegényednek abszurd ízlése van szalvéta tekintetében, és hajlandó a végsőkig vitatkozni veled róla – vagy rosszabb, egyáltalán nem érdekli a szalvéta színe. Néja pedig gonosznak fogod magad érezni, amiért embereket kell kihúznod a vendéglistáról, vagy amiért többet költesz az elvárható ruhára, mint magára az esküvőre.

Próbáld megtalálni az egyensúlyt aközött, hogy ez a nap nem csak rólad szól, de végül is igenis a TE napod. Én túl sokat aggódtam azon, hogy az emberek mit gondoltak az esküvői döntéseimről, és azon is, hogy boldoggá tegyem őket. Házasságkötés előtt, szerintem, figyelembe kell venned más emberek véleményét – főleg közeli családtagokét, akikkel megosztod ezt a hihetetlen eseményt – de ugyanekkor legyél tisztában azzal, hogy bizonyos érzések valószínűleg bántódni fognak. Visszanézve, az a nap többet jelentett nekem és a férjemnek (nyilvánvalóan), mint bárki másnak, és éppen ezért kellett volna kevesebbet stresszelni amiatt, hogy mindenki más mit akart.

2. Határozatlannak lenni legalább olyan rossz, mint hárpiává válni.

Utálok döntéseket hozni. Annyira utálom, hogy inkább viselnék lyukas pólókat, minthogy eldöntsem, hova és mikor menjek vásárolni, és még meg is próbáljam kiválasztani a cseréket. Szóval az esküvő, a millió döntéssel, amiket meg kell hoznod (milyen színű legyen az asztali evőeszköz, komolyan?) tiszta tortúra volt számomra. Nem mindenkinek van ilyen problémája, sok jövőbeli menyasszony és vőlegény úgy ugrik bele az esküvő szervezésébe, mintha már ezer éve ezt terveznék, de az a rengeteg döntés mindenképpen képes kifárasztani.

Ha habozol vagy bizonytalan vagy, bármilyen döntés tekintetében, várj vagy nyújtsd a legjobbat, ha az idő sürget ( vagyis: „tedd, amit tudsz, azzal, amid van, és ahol vagy”). Nagyon fontos volt, hogy hogyan viseljék a koszorúslányok a hajukat. Az azonban túl nagy nyomást tett a tervezőkre és az esküvői bulira is, hogy nekem halvány sejtelmem sem volt, mit akarok. Emlékszem, amikor keresztülvonszoltuk magukat a lányokkal Budapest utcáin, mindannyian gyorsan levertek lettünk, mert sokszor nem tudtam dönteni. Találd ki, mit akarsz, mielőtt másokat belevonsz – legalább a fontos vendégeknél (lásd alább).

3. Koncentrálj a legfontosabb dolgokra!

Az esküvőd egy jelentős, csodálatos (és remélhetőleg egyszeri az életben) alkalom, és éppen ezért igyekezzünk sokat tenni azért, hogy biztosak legyünk benne, miszerint minden apró dolog tökéletes lesz, és akkor mindenki boldog lehet. Habár ez a fantasztikus nap, igazából csak egy szempillantás lesz a sok éves házasságodban – és a történések, amire te (és a vendégek) legjobban emlékezni fognak még hónapokkal az esemény után is, esélyesen nem azok a dolgok lesznek, ami miatt a legjobban aggódtál.

Szóval, ha a költésvetésed 100 ezer forint vagy akár 10 millió, koncentrálj azokra a dolgokra, amikre leginkább emlékezni fogsz, és ne foglalkozz a többivel! (vagy spórolj rá több pénzt). Visszatekintve, szerintem a legjobb döntés, amit férjemmel hoztunk, a helyszín kiválasztása: éppen megfizethető volt, még el is tudtuk szállásolni a közeli barátokat és családtagokat. Az ötlet egyébként az esküvő szervezőtől származott.  A menü is első osztályúra sikerült. Az élmény a szeretteinkkel együtt ért minket, elvégre ez a legfontosabb. Mindemellett kétségkívül időt és pénzt spórolhattunk volna meg a virágokkal, limuzinnal, szmokingbérléssel, és az összes többi aprósággal, mert ezek egyszerűen nem voltak olyan emlékezetesek (igen, még akkor is, ha rajta vannak a fényképeken). Ezreket tudsz spórolni az esküvő költségvetésen egyezkedéssel, körültekintő vásárlással, otthoni barkácsolással és elsőbbség adással azoknak a dolgoknak, amik neked a legfontosabbak.

4. Ellenőrizd le az esküvői személyzetet olyan alaposan, amennyire csak lehet!

Még akkor is, ha a személyzetet egy ismerős, vagy maga a szervező ajánlja, bizonyosodj meg, hogy ugyanazon az oldalon vagytok-e, ha azt akarod, hogy az esküvődön minden flottul menjen. Talán esküvői tapasztalanságomnak tudható be, de miután a zenésszel megvitattuk a dalokat, és a műfajt, amit szeretünk, azt hittem, minden a legnagyobb rendben van. Utólagos bölcsességként rájöttem, kérnem kellett volna korábbi videókat szereplésükről. Láthattam volna milyenek élőben, mert meglepődtem, amikor a buli félúton átcsapott hip hop buliba (néhány vendégkérésnek köszönhetően, de a tömeg másik felét viszont eltávolította).

Továbbá, interjúztasd meg őket, kérj mintákat a munkájukról, kérdezd meg, csinálhatnátok-e egy próbát, vagy hallgasd meg őket egy tényleges, igazi felvételen!

5. Készíts listákat fotókról, amiket szeretnél, és egyéb listákat is!

Hasonlóképpen a feljebb írtakhoz, bizonyosodj meg, hogy a mindenki pontosan úgy csinálja a dolgokat, ahogy te szeretnéd, és ellenőrizd magad is a listákkal. Nem elég, ha bízol bennük, hogy úgyis tudják, mit csinálnak, mert ha visszaemlékszel, lehet, azt gondolod: „miért nem kaptam listát a gyűrű vivőkről és virágszóró lányokról?”

Készíts rengeteg listát. Ha tudod használni az Internetet és a számítógépet, akkor előnyben vagy! A Dropbox, az Evernote, a Pinterest, a Google Drive hasznos, vagy a hazai és külföldi oldalak is mind-mind tele vannak információval és segédeszközökkel.